Vaše je dijete pozvano na pregled za upis u prvi razred; jeste li spremni?

Započinje jedno novo poglavlje života, a sve što je novo i nepoznato izaziva u nama osjećaj uzbuđenja jer sve je moguće, ali i neizvjesnosti jer ne znamo što očekuje naše dijete.

Dijete je spremno za polazak u školu ukoliko su kod njega sazrele određene sposobnosti: neurološke, fiziološke, emocionalne, socijalne, grafomotoričke, perceptivne… Kao što smo kod beba iščekivali kad će početi puzati, hodati i govoriti, tako sada očekujemo da je dijete u ovoj dobi dosegnulo određeni stupanj psihičke i fizičke zrelosti. Primjerice, očekuje se da dijete pred polazak u školu prepoznaje boje, osnovne geometrijske oblike i dijelove tijela. Većina djece zna brojati do 20, napisati svoje ime, reći kako se zove ulica ili mjesto u kojem žive. Važno je da dijete zna pravilno držati olovku i da može nacrtati neki crtež. Bilo bi dobro da kod djeteta razvijate naviku bojanja, jer tako na zabavan način vježba ručicu za ozbiljnije zadatke koji ga čekaju u školi.

Većina stručnjaka će se složiti da je socijalna zrelost jedna od najvažnijih pretpostavki za spremnost polaska u školu i privikavanje djeteta na školsko okruženje. Prihvaćanje pravila rada u grupi, spremnost za suradnju i vrijedan rad, sigurnost u svoje mogućnosti i uvjerenje da se vježbom na svakom području može napredovati – sve su to stavovi, vrijednosti i navike koje roditelji trebaju njegovati od rođenja djeteta do polaska u školu, i upravo su to ključne značajke koje djetetu pomažu da prihvati školu kao mjesto učenja i samoostvarenja.

Što ako dijete još nije u toj mjeri sazrelo, ili iz nekog drugog razloga školski liječnik ili drugi stručnjaci predlože da se djetetu odgodi upis u školu? Bilo bi dobro da u tom slučaju roditelji znaju da se svako dijete razvija svojim tempom. Kod neke će djece opće znanje biti odlično, ali neki pokazatelji, kao npr. neurološki (zrcaljenje likova kod precrtavanja, crtež primjereniji mlađoj dobi, nepravilnosti izgovora…), emocionalni (nesigurnost, stalno traženje potvrde, plač pri odvajanju od roditelja…) ili drugi bit će signal stručnjacima da djetetu treba dati prostora i vremena da ostvari svoje potencijale u najboljim mogućim uvjetima. U pravilu se u slučaju odgode upisa u prvi razred preporučuje da dijete polazi predškolski odgoj („malu školu“ ili „dječji vrtić“) i odgovarajuću pripremu (rad sa stručnjacima defektološkog usmjerenja, radnim terapeutom, fizioterapeutom i sl.) do sljedećih upisa.

Školski liječnici su specijalisti koji stručno procjenjuju psihofizičke sposobnosti djeteta i roditelji im se kao stručnjacima mogu obratiti i zatražiti savjet i pomoć. Ukoliko se pri pregledu djeteta utvrdi da dijete ima nekih teškoća na kojima bi trebalo poraditi, npr. poteškoće s izgovorom nekih glasova, noćnim mokrenjem ili separacijske poteškoće, školski liječnik će vam dati savjet i upute kako raditi s djetetom, koje pretrage je potrebno napraviti i koja terapija je vašem djetetu potrebna. Ponekad je roditeljima djece s teškoćama u razvoju potreban savjet i potpora oko odluke o daljnjem odgoju i obrazovanju. U ovom području školski liječnici imaju veliko iskustvo.

Ponekad odgajateljice u dječjem vrtiću ili sami roditelji primijete da je dijete spremno za polazak u školu, iako nije školski obveznik prema važećim pravilnicima. U tom slučaju roditelji mogu u nadležnom uredu za društvene djelatnosti zatražiti da se dijete uvrsti u listu školskih obveznika. Djeca za koju se traži prijevremeni upis obavezno moraju proći i psihološko testiranje. Svrha ovog testiranja je utvrditi da dijete po zrelosti svih svojih psihofizičkih sposobnosti doista ne odskače od razine koja je potrebna za adaptaciju na školu i svladavanje zahtjeva koje pred njega stavlja polazak u osnovnu školu.

Pregled pred upis u prvi razred provodi se dijelom u osnovnoj školi koje će dijete pohađati, a dijelom u nadležnoj školskoj ambulanti. Polaskom u školu za svako se dijete u školskoj ambulanti otvara zdravstveni karton školskog djeteta i školski liječnik će tijekom školovanja pratiti psihofizički razvoj i zdravlje svih učenika škola za koje je nadležan. Na pregledu za upis u osnovnu školu svako dijete će obaviti sistematski pregled (uzimanje podataka o dotadašnjem rastu i razvoju djeteta, prijašnjim oboljenjima, cijepljenjima, mjerenje tjelesne visine i težine, pregled vida, status lokomotornog, srčanožilnog, dišnog i ostalih organskih sustava, uvid u medicinsku dokumentaciju i slično), te ukoliko je dijete zdravo, bit će cijepljeno protiv ospica, rubeole i parotitisa.

Početkom travnja školski liječnici s veseljem iščekuju svoje male buduće školarce i stoje na raspolaganju roditeljima za sva pitanja i nedoumice!

Autor: Bernarda Krnić, dr.med., spec.školske medicine

WordPress Theme